Meta tag-uri și influențele lor SEO

Nici un comentariu

   

O mulțime de confuzii apar atunci cînd discutăm despre META-tag-uri și influențele lor SEO. Multe tag-uri erau foarte utilizate în trecut dar ți-au pierdut puterea lor. Deci, care tag-uri sînt utile pentru SEO și care nu?

Ce sînt acestea meta tag-uri?

Meta tag-urile oferă motoarelor de căutare mai multe informații despre pagina web. Această informație este ascunsă de vizitatori pe pagină.

Meta tag-urile sînt plasate în partea <head> a paginii. De asemenea pot fi amplasate și în partea <body>, dar este mai bine de renunțat la astă practică, deoarece unele browsere nu le recunosc și ca rezultat pot fi încălcate marcajele paginii.

Cele mai multe meta tag-uri conțin atributul name, care identifică tipul meta tag-ului. Valoarea meta tag-ului este determinate în atributul content. Vom analiza cîteva tipuri care sînt cel mai des întîlnite.

META tag description

Meta tag-ul description, este cel mai frecvent utilizat. Acesta ofera roboților motoarelor de căutare o scurtă descriere a paginii.

De ex.  <meta name=”description” content=”Lecții despre meta tag-uri pentru optimizarea căutărilor”/>

În trecut, acest meta tag era utilizat pe larg de motoarele de căutare în clasarea rezultatelor de căutare, dar, cu schimbările algoritmilor de căutare s-a schimbat și influența acetuia la rezultatele de căutare. Cu toate acestea, acest meta tag poate fi în continuare util fiindcă unele motoare de căutare folosesc informația din el pentru a o afișa în rezultatele căutărilor.

Descrierea poate influența în continuare CTR (rata de click) a paginii. Cuvintele care se întilnesc în interogarea de căutare vor fi afișate cu caractere aldine (bold). Prin urmare, o descriere bună (care să consolideze cuvintele cheie) ar putea fi mai atractivă pentru utilizator, și crează o șansă mai mare să dea click pe link. Lungimea recomandată pentru descriere – 160 caractere.

Dar ce se întîmplă dacă meta tag-ul description este gol sau în general nu-l utilizați? În rezultatele de căutare de asemenea va fi afișă o descriere scurtă a paginii, reeșind din contextual din pagină, dar de multe ori această descriere nu este atit de relevantă, cum ne-am fi dorit. În acest caz ratăm o șansă să convingem utilizatorul să facă click pe link spre pagină.

META tag robots

Meta tag-ul robots este utilizat pentru a arăta disponibilitatea paginii web pentru motoarele de căutare. Puteți permite sau restriction indexarea sau urmărirea acelei pagini sau a unei porțiuni din pagină.

De ex. <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” />

Acest meta tag spune roboților motoarelor de căutare să nu indexeze acele pagini sau să înpedice urmărirea acelor link-uri. Se pot întîlni doi termeni (noindex și index). Google va alege opțiunea cea mai restrictivă.

Este acest tag util pentru SEO? În primul rînd, acesta este un mod simplu de a preveni indexarea conținutului duplicat. De asemenea acest meta tag este util pentru paginile nefinisate sau pentru a ascunde informația confidențială pentru afișarea lor în rezultatele căutărilor.

Tag title

Din punct de vedere tehnic, title nu este un meta tag, dar de multe ori servește cu același scop. L-am inclus în această lecție pentru că are un rol foarte important pentru optimizare.

Meta tagul title ar trebui să fie în toate paginile HTML, el determină titlul paginii, și este afișat în bara de sus. Are forma următoare:

<title> Titlul paginii < / title>

Foarte simplu și foarte eficient. Titlul este afișat în două locuri: în partea de sus a browser-ului și pe pagina de rezultate de căutare. Tag-ul titlu are un efect semnificativ asupra CTR si a clasamentului.

Un titlu bun ar trebui să conțină cuvinte cheie și mai bine să fie utilizate la începutul titlului. Amintiți-vă, cuvintele cheie întiline în interogările căutărilor sînt afișate cu caractere aldine.

Un alt moment pe care trebuie să-l memorizăm este – lungimea titlului. Google limitează aceasta la 70 caractere, de aceia, posibil, veți avea de muncit pentru a modifica titlul ca să îndeplinească cerințele, și totodată să fie cît mai relevant.

META tag Content-Type (tip de conținut)

Meta tag-ul pentru a specifica tipul de conținut este folosit pentru a declara tipul de codificarea a paginii. Este mai bine de adăugat această informație pentru a preveni afișările de caractere greșite pe pagină, cauzată de detectarea incorectă de către browser. Dar, acest meta tag nu influențează clasarea sau CTR.

Probabil că sînteți familiarizat cu forma lungă Content-Type:

<meta http-equiv=’Content-Type’ content=’Type=text/html; charset=utf-8′>

La ziua actuală e mai bine să utilizăm forma scurtă:

<meta charset=”utf-8″ />

Acest meta tag trebuie de utilizat înaintea elementelor care conțin text, inclusiv și înaintea tag-ul title.

META tag keywords

În trecut, acest meta tag era foarte utilizat, dar la ziua actuală și-a pierdut însemnătatea. Nici unul din motoarele de căutare răspîndite nu folosesc tag-ul keywords pentru a evalua conținutul paginii.

În acest meta tag pot fi plasate cuvinte cheie care au legătură cu conținutul paginii noastre, dar aceasta nu va înbunătăți poziția paginii în rezultatele căutărilor. Formatul acestui meta tag este următorul:

<meta name=”keywords” content=”cuvinte cheie, optimizare în căutări” />

META tag Content-language (specificarea limbii)

Formatul acetui meta tag este folosit pentru a declara limba folosită în pagina web. Exemplu de a determina limba engleză pentru conținutul pe pagină:

<meta http-equiv=”content-language” content=”en” />

La ziua actuală e mai bine de determinat limba conținutului cu ajutorul atributului:

<html lang=”en”>

Acest atribut poate fi utilizat și pentru alte elemente în caz că conținutul paginii este într-o limbă, iar unele porțiuni diferă.

Ca ex.: <p lang=”es”>Me gusta.. </p>

Refuz de a traduce pagina

Uneori, Google oferă un link către versiunea tradusă a paginii web. Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesar un astfel de serviciu. Dacă doriți să fie întrebuințat acest serviciu, adăugați următorul meta tag.

<meta name=”google” content=”notranslate” />

META tag Refresh

Cu ajutorul acestui meta tag puteți specifica browser-ului necesitatea de a actualiza pagina la un interval de timp prestabilit. De ex. Din momentul încărcării paginii, ea se va actualiza la fiecare 30 de secunde:

<meta http-equiv=”refresh” content=”30”>

De asemenea puteți redirecționa utilizatorul la o altă pagină după actualizare:

<meta http-equiv=”refresh” content=”30;URL=’http://website.com’”>

Utilizarea acetui meta tag nu este încurajată din punct de vedere W3C, deoarece confundă utilizatorul. Cu toate acestea, nu influențează clasamentul rezultatelor de căutare.

Concluzii

Rezumînd din cele spuse mai sus, există trei meta tag-uri, la care trebuie să atragem atenție: description, robots și title(din punct de vedere tehnic title nu este un meta tag). Tag-ul description este utilizat pentru a afișa informații suplimentare despre conținutul paginii în rezultatele de căutare. Tag-ul robots este folosit pentru a preveni duplicarea informației, paginilor nefinisate și a paginilor cu conținut confidențial. Conținutul tag-ului title nu trebuie să depășească 70 caractere, și în același timp trebuie să conțină cuvinte cheie.

Nu demult, meta tag-ul keywords era un instrument puternic pentru SEO, dar acele timpuri au trecut.

 

Un blog SEO pentru tine

Vom pune la dispoziția ta cele mai recente noutăți din marketingul online, despre promovare SEO, Google Adwords, campanii de publicitate online, remargenting și tot ce este mai util pentru tine.

Ads by Google

Înscrie-te pentru noutăți!

Solicită o consultație

Pentru că suntem specialiști în domeniul marketingului online, parteneri Google, Microsoft (Bing), Yandex, vrem să te ajutăm Gratuit să obții cele mai bune rezultate pe piața online și ofline. Solicită acum un apel telefonic sau o analiză SEO absolut Gratuit. Vrem să obții succesele dorite!

More from our blog

See all posts